IkBenHetBeu

Op naar een ander Nederland…

Goede doelen graaiers

Graaiers zijn vaak werkzaam in publieke en semipublieke functies. Een belangrijke overeenkomst tussen graaiers is dat ze allemaal in loondienst zijn en het grootste risico dat ze lopen is dat ze hun baan kwijt raken. In de goede doelen industrie zijn er veel graaiers terug te vinden. Zowel de legale als de illegale graaiers: zij die geheel volgens alle geldende regeltjes een veelvoud van een modaal salaris krijgen en zij die de boel flessen. In feite maken ze allemaal misbruik van mensen en bedrijven die een stukje schuldgevoel willen afkopen.

Directieverdiensten

Hoeveel mag een directeur van een goede doelen-organisatie verdienen? Het contrast is groot: In weer en wind collecterende vrijwilligers (of worden die tegenwoordig ook al betaald?) versus een directeur die ruim meer dan €100.000 per jaar verdient. De goede doelenbranche zou bij uitstek directiede branche moeten zijn om te allen tijden het goede voorbeeld te stellen. Het leiden van een dergelijke organisatie zal best een klus zijn, maar niet heel erg ingewikkeld. Wanneer je je aangetrokken voelt tot deze branche, dan zal dat voornamelijk zijn omdat je je vanuit je idealen er mee verbonden voelt. Is het dan redelijk om meer dan, laten we zeggen €75.000, jaarlijks binnen te harken? Ter illustratie een tabel met een aantal goede doelenorganisaties en het jaarsalaris over 2014 van de directie, de salarissen zijn gebaseerd op werkweken van 40 uur. Bij Artsen zonder grenzen, Natuurmonumenten, Cordaid en Oxfam Novib zijn ze al tonnen kwijt aan directiesalarissen alvorens geld te kunnen besteden aan hun interne organisatie en daarna pas aan hun gedefinieerde doelen.

Organisatie Directiesalaris FTE
KWF Kankerbestrijding 157.208 1
Prins Bernard Cultuurfonds 157.879 1
Dierenbescherming 137.705 1
Artsen Zonder Grenzen 498.255 5
Longfonds 150.144 1
Natuurmonumenten 435.676 4
Cordaid 270.084 2
Oxfam Novib 384.470 4
WNF 132.355 1
Vluchtelingenwerk 125.869 1

Bron: Goede Doelen Nederland

De afgelopen jaren zijn een aantal goede doelen organisaties in opspraak geraakt. Alpe d’Huzes met een royaal declarerende oprichter, ALS dat beroofd werd door haar eigen directeur en een drietal kleine organisaties die benadeeld zijn geworden door een oplichtster.

HELP, Menodi, Werelddier en Hulp Aan Dieren

logonshdNaar de stichtingen HELP, Menodi, Werelddier en Hulp Aan Dieren en aanverwante bedrijven, is door de politie een fraudeonderzoek gestart. Vanwege een aantal verdachte transacties heeft een bank bij de politie aan de bel getrokken. De zaak is in maart 2016 aldus aan het rollen gekomen, de spil in het toen gestarte politieonderzoek is de Duitser Harry Fillinger. Tijdens het lopende onderzoek zijn er huiszoekingen gedaan en hebben er beslagnames plaatsgevonden. De beslagnames hebben betrekking op onroerend goed, contant geld en luxe auto’s. Fillinger is of was bestuurslid bij alle vier de stichtingen, maar ook andere personen vervullen of hebben meerdere rollen vervuld bij de vier stichtingen. De politie geeft aan dat minder dan 10% van de inkomsten aangewend zijn voor de goede doelen. Alleen al de stichting Hulp aan Dieren haalde in 2014 drie miljoen euro op. Dit geeft aan hoeveel geld er verdwenen kan zijn in de zakken van de betrokkenen!

Alpe D’HuZes

alpe dhuzesCoen van Veenendaal, oprichter van de sponsoractie Alpe d’Huzes, bleek te worden betaald voor zijn werk als fondsenwerver. Via een eigen bedrijf heeft hij een paar ton gedeclareerd bij een aan Alpe d’Huzes gelieerde stichting. Van Veenendaal stond zich er op voor dat er bij veel goede doelen te veel geld aan de strijkstok bleef hangen. Toen bleek dat er ook aan de strijkstok van Coen van Veenendaal geld was blijven hangen, stond de wereld op zijn kop. Terecht of onterecht? Oordeel zelf door bijvoorbeeld dit interview met Van Veenendaal eens te lezen. Of je het nou terecht of onterecht vindt, feit is wel dat dankzij het initiatief van Van Veenendaal er tot op heden ruim 100 miljoen euro is opgehaald. De hiervoor genoemde directieleden kunnen niet met dergelijke resultaten schermen.

De gevolgen voor de inkomsten van Alpe d’Huzes zijn heel dramatisch geweest:

Jaar Aantal deelnemers Opbrengst
2015 4.693 12,0 miljoen euro
2014 5.350 13,5 miljoen euro
2013 7.800 29,1 miljoen euro
2012 8.000 32,2 miljoen euro
2011 4.661 20,2 miljoen euro

Bron: Wikipedia

ALS

ericnoletEric Nolet, is begin 2014 ontslagen als directeur van de Stichting ALS, omdat hij 92.000 euro van de stichting ontvreemd had. Bij de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek, waar hij penningmeester was, heeft hij zo’n 100.000 euro verduisterd. Dit geld leende hij, naar eigen zeggen, om zijn schuld bij Stichting ALS sneller af te betalen. Nolet is door de affaire ook opgestapt als interim-directeur van de stichting Nationale Dierenzorg Wassenaar. Dit ‘bijbaantje’ leverde hem ook nog eens een kleine ton per jaar op.

Sandra Ruijterkamp

Kinderhospice Dol & Fijn, Het goede doelen elftal, Stichting Doe een wens. Sandra Ruijterkamp speelde in elke stichting een prominente rol en ze heeft ook elke stichting financieel benadeeld.
Ze was de mede-oprichtster van de stichting Kinderhospice Dol & Fijn, wist donateurs zo ver te krijgen dat er flink wat geld werd overgemaakt. In totaal ging het om een bedrag van €450.000. Dit geld is door Sandra besteed aan een woning, de inrichting hiervan, vakanties en aflossing van schulden die ze gemaakt had met Het goede doelen elftal. Alle feiten spelen al jaren, maar afgelopen december is zij veroordeeld tot twee jaar celstraf.
Het goede doelen elftal was een stichting die kansen creëerde voor kinderen met betrekking tot sport en gezondheid. Een door haar gehuurde stand op de Miljonairsfair heeft ze nooit afgerekend. Bij de stichting Doe een wens is haar de deur gewezen omdat ze zo’n €8.000 verduisterd had.

Vind ik leuk(7)Vind ik niet leuk(0)
Share

admin • 10 februari 2016


Previous Post

Next Post

Geef een reactie