IkBenHetBeu

Op naar een ander Nederland…

0

De macht van de minderheid

Onze maatschappij is al z’n doelen voorbijgestreefd. Is het niet zo dat in een democratie de meerderheid bepaalt? Op deze wijze is onze democratie ingericht. De rechtsstaat draagt er toch zorg voor dat voor iedereen gelijke rechten gelden? Dit zijn twee belangrijke fundamenten onder onze Nederlandse samenleving. Maar in hoeverre zijn deze fundamenten nog aanwezig en dienen ze hun oorspronkelijke doelen nog?

Het recht van de …?

Er zijn talloze feiten die het tegendeel hiervan bewijzen. In onze samenleving lijkt steeds meer het recht van de sterkste te gelden, of het recht van de grootste mond, of het recht van de agressiefste benadering, of het recht van de dichtst-bij-het-vuur-zittende.
Hoe is het anders verklaarbaar dat ons land bestuurd wordt door theoretici die hun kennis en ervaring enkel in het publieke domein hebben opgebouwd?
Hoe is het dan mogelijk dat een schreeuwende minderheidsgroepering in staat is om de media, de organisatoren van sinterklaasfeesten, de overheden zo te beinvloeden dat een oerhollandse kindertraditie aangepast wordt, om de “racistische” schijn die zwarte piet zou uitstralen, te doen verdwijnen.
Hoe kan het zo zijn dat zo goed als alle ‘baantjes’ in het publieke en semipublieke domein verdeeld worden door politici om ze toe te wijzen aan politieke vriendjes?
Hoe is het mogelijk dat wanneer dit land in een economische crisis terecht komt, de rekening consequent gepresenteerd wordt aan de grote, maar zwijgende meerderheid? De mensen die hard werken voor hun geld, zijnde werknemers, maar ook ondernemers, de zogenaamde middenklasse, kortom (nog wel) de pijlers onder de welvaart in Nederland.

De meerderheid

Waarom wordt deze groep niet gehoord, waarom wil niemand deze groep horen? Op de eerste plaats omdat ze zich niet laten horen! Op de tweede plaats omdat geen van de gevestigde partijen en instanties er belang bij heeft om deze groep mensen te vertegenwoordigen. De politiek niet, hier voert eigenbelang de boventoon. Maar ook weet elke politicus dat dit de groep is waar het meeste te halen is en waar over het algemeen het minste tegengesputterd wordt. De media heeft er ook geen belang bij. Het scoort veel beter om rellerigheid in beeld te brengen dan om op een genuanceerde en verantwoorde wijze met de nieuwsvoorziening om te gaan. Vakbonden zijn vooral druk met overleven, en hun rol reikt vaak niet verder dan die van de welbekende luis in de pels. Ze proberen om hier en daar te scoren in de cao-onderhandelingen. De werkgeversbonden zijn erg druk met de grote bedrijven in Nederland, maar welke betekenis hebben ze voor de ondernemingen in het MKB?

Het lijkt wel of overal minderheden domineren over meerderheden. De politieke elite over het volk; De zwarte piet haters versus de liefhebbers; De grote ondernemingen over het MKB; Degenen met een onterechte uitkering over de mensen met een baan.

Doe mee!

Mensen die dit alles herkennen, die datzelfde onbehaaglijke gevoel hebben, worden hier uitgedaagd om zich te laten zien en te laten horen. Bemoei je actief met de discussies onder de artikelen of verwoord je eigen mening in de vorm van een artikel. We hebben beschreven aan welke huisregels we verwachten dat je voldoet.

foto: Binnenhof via photopin (license)

Vind ik leuk(0)Vind ik niet leuk(0)
Share